Bakgrunn for dette prosjektet er å forebygge mental slitasje hos fiskere, fremme sunn adferd og bruk av mestringsstrategier når fiskere er på sjø og på land.
Denne yrkesgruppen – som i utgangspunktet er preget av tungt og tidskrevende arbeid - endret seg over tid i forhold til: alder, nasjonalitet, motivasjon og økonomiske situasjonen til de som skal til sjøs. Det at gruppen er blitt mer heterogen og sammensatt fører til at samspillet og dynamikken mellom mennesker endret seg. I tillegg er fiskere en yrkesgruppe som er utsatt for endringer i hverdagsrutiner pga jobb karakter (turnus) noe som også fører til helsemessige – og andre – utfordringer.
Vi ønsker å kartlegge fiskeres behov i forhold til mental helse, og utfordringene knyttet til dette. I tillegg ønsker vi og lære dem å bruke mental helsefremmende verktøy.
Vårt fokus er å møte fiskere der de er. Tilpasse metoden til deres behov. Vår erfaring viser at fiskere ofte faller ut fra helsesystemet pga jobb karakter.
Terapeutisk prosess krever kontinuitet og forpliktelse hvis den skal være effektiv. Ideen vår utviklet seg i løpet av de siste 5 årene. Med utgangspunkt i vårt engasjement for gruppen, høstet vi erfaring, kunnskap og behov. Vårt team består av fagpersonell med bred erfaring og fiskere som kjenner til fiskerens liv og er aktive fiskere.
Prosjektleder: Hlynur Freyr Vigfusson
25 års erfaring som fisker/sjømann, siste 14 år som styrmann og skipper i Norge. Produksjonsleder i trykk industri på Island og hvitfisk produksjon.
Utdanning: Fiskeskipper kl. AB og sjømatproduksjon. Kurser i Medisinsk førstehjelp, medisinsk behandling, krisehandtering og BRM. På fritida instruktør i silketrykk hos «Skaparstovo» Bjørnafjorden. Frivillig i barn og ungdomsarbeid i Os.
Fagligleder/utvikler: Edyta Barbara Gudbrandsen
Psykoterapeut og kultur sosiolog. Til daglig jobber hun på Distrikt Psykiatriske Senter Bjørgvin, Tertnes. Videreutdanning i migrasjonshelse. Spisskompetanse på negativ sosialkontroll, tvunget ekteskap og flerkulturelle miljøer. Faglig erfaring og poliklinisk erfaring i arbeid med: mentalhelse, migrasjonshelse, vold i nære relasjoner, kriser, foreldre veiledning (sertifisert ICDP veileder) og minoritetsgrupper. Flere års arbeidserfaring fra frivillig organisasjon Stiftelse Kirkens Bymisjon Forfatter og kunstner. Datter til fisker.
Teknisk utvikling/rådgiver: Ingimundur Odinn Sverrisson
IT Konsulent, systemoperatør og programmer. Er utdannet som styrmann og i tillegg har 20 års erfaring som fisker.
Arbeidserfaring som verneombud, lærer, politimann, brannmann, medlem i frivillige rednings selskaper og kommunestyremedlem på Island. Erfaring med krise- og nødsituasjoner håndtering.
Administrasjonsansvarlig og kontakt med Stiftelse Navigare Helse:
Thomas Gudbrandsen mob.: 40613114